Bästa vakuumförpackare 2021
Vakuumförpackare kostar allt från några hundra till flera tusen. Skillnaden mellan de billigaste och de dyraste är ofta hur tätt de förpackar och vilka funktioner som följer med vakuumförpackaren.
Bäst i test är just nu Foodsaver V2860 som vakuumförpackar tätt och låter mycket mindre än konkurrenterna. Mest för pengarna är Gastroback Basic Plus som också vakuumförpackar tätt men som inte har lika god byggkvalitet som Foodsaver. Detta är alternativet för dig som vill ha en bra vakuumförpackare som gör jobbet men som inte är beredd att lägga så mycket pengar.
Namn | Betyg | Billigast pris | |
---|---|---|---|
Bäst i test: Foodsaver V2860
Bäst i test Råd & Rön 2016
Bäst i test Taenk.dk 2021
|
|||
Gastroback Design Basic Plus 46007
Bra köp Taenk.dk 2021
Mycket för pengarna
Gör jobbet utan krusiduller
|
Längre hållbarhet, bättre hygien och förpackningar som tar mindre plats i kyl och frys är de största fördelarna med en vakuumförpackare. Nedan kan du läsa allt om fördelarna, vad man kan använda en vakuumförpackare till och hur de fungerar. Vi går även igenom vad du bör tänka på inför ditt köp för att du ska kunna välja rätt modell för dig och dina behov.
Varför ska man ha en vakuumförpackare?
När du förvarar mat i plastpåsar kommer råvarorna i kontakt med syre vilket gör att de med tiden förlorar sin konsistens och smak. Råvarorna riskerar dessutom att förlora sitt näringsvärde. Anledningen till detta är att luftburna bakterier, som förstör maten, behöver syre för att utvecklas och föröka sig. Med hjälp av en vakuumförpackare kan dina råvaror hålla upp emot fem gånger så lång tid som normalt, helt utan att de förlorar några av sina kvalitér. En konsekvens av detta blir att du troligtvis hinner äta upp din mat innan den blir dålig och därmed slipper slänga lika mycket mat.
Vakuumförpackning ger även en mer effektiv förvaring av maten eftersom att de tar mindre plats än vanliga plastpåsar. Ytterligare en anledning till att det kan vara värt att investera i en vakuumförpackare är att det förhindrar frostskador vid infrysning samt att de är perfekta vid tillagning med sous vide-maskiner.
Vad kan man vakuumförpacka och hur gör man?
Du kan i princip vakuumförpacka vad som helst från kött till fisk och grönsaker. Tänk dock på att undvika allt för flytande innehåll då både vätska och syre avlägsnas vid vakuumförpackningen. Processen är otroligt enkel. Du fyller påsen med de råvaror du önskar vakuumförpacka och placerar öppningen i maskinen. För att påsen inte ska spricka bör du endast fylla ⅔ av påsen. Stäng därefter locket och tryck på förseglingsknappen. Vakuumförpackaren signalerar dig när processen är färdig, kontrollera då att det inte finns någon köttsaft eller liknande där påsen ska stängas då det kan hindra påsen från att förseglas ordentligt. Klart! Lägg maten i kyl eller frys och njut av den långa hållbarheten och goda smaken.
Vad ska man tänka på när man köper en vakuumförpackare?
När du köper en vakuumförpackare finns det ett antal saker som du bör ha i åtanke. Vakuumförpackarens kvalitet och försegling är enligt oss det som är allra viktigast. När vakuumförpackaren packat klart ska påsen vara helt slät utan luftbubblor. Andra faktorer som kan vara värda att jämföra är exempelvis modellernas användarvänlighet och storlek. Vidare bör du med fördel jämföra olika modellers ljudnivå samt hur enkla de är att rengöra. Fundera även över vilka funktioner du tror att du är i behov av. En del modeller kommer med ett så kallat SVS-system som ger dig möjlighet att själv styra vakuumstyrkan. Systemet kan vara användbart om du exempelvis vill förpacka en hel måltid utan att mosa ömtåliga varor. En annan funktion som kan vara användbar är en pulsfunktion som styr hur mycket luft som ska sugas ut. Funktionen är användbar om du vill frysa in ömtåliga råvaror, som exempelvis bröd eller muffins, för att undvika att för mycket luft sugs ut och de mosas. Om du vill använda din vakuumförpackare till att marinera bör du välja en modell med en marinerings-funktion.
En faktor som kan vara mer eller mindre avgörande för dig är priset. De billigaste modellerna går att fynda för under 500 kronor medan de allra dyraste kan kosta flera tusen kronor.