Bäst strykjärn 2022

Uppdaterad 2022-01-13
Sammanfattning

Strykjärn från Philips dominerar tester och har vinnande modeller i nästan alla test. Eftersom Philips stryjärn är nästan lika billiga som vinnare av tester av bästa billiga strykjärn väljer vi att inte ta med mest prisvärda alternativ, utan bara ta med bäst i test.

Bäst strykjärn just nu är Philips GC4909 som har fått genomgående höga betyg. Samtliga modeller i GC4-serien får mycket höga betyg.

Namn Betyg Billigast pris
Bäst i test: Philips GC4909
Vinnare Taenk.dk 2021 Glider lätt över tyg Lätt att använda
Hur du väljer bäst strykjärn

Vid en första anblick ser de flesta strykjärn relativt lika ut, men låt dig inte luras! Olika modellers egenskaper kan nämligen skilja sig markant exempelvis vad gäller funktioner och hur lätta de är att rengöra. Nedan redogör vi för vad du bör tänka på inför ditt strykjärnsköp för att du skall kunna välja det alternativ som ger det mest effektiva resultatet. Vi tipsar även om hur du enklast rengör ett strykjärn samt reder ut för- och nackdelarna med en steamer.

Vad ska man tänka på när man köper strykjärn?

Priset för ett strykjärn kan variera rejält och som regel har de lite mer exklusiva modellerna fler funktioner samt ett högre ångtryck vilket kan göra strykningen enklare. Innan du köper ett strykjärn bör du således fundera kring vilka funktioner som är viktiga för dig.

En funktion som man bör prioritera är “automatisk avstängning”. Det innebär att strykjärnet stänger av sig själv om det ligger i horisontellt läge i 30 sekunder, alternativt är stående i mer än 10 minuter. “Torkstrykning” kan vara en nödvändigt funktion för dig som stryker mycket känsliga material. Om du bor i ett område med “hårt vatten” kan det vara en fördel att välja ett strykjärn med “självstädning” som effektivt kan hantera högre innehåll av kalk och andra mineraler. Andra funktioner som kan vara mer eller mindre viktiga för dig är exempelvis “ångboost” som hjälper dig att jämna ut veck på svåråtkomliga platser eller ett “anti-dropp-läge” som förebygger vattenläckage under drift av järnet.

När du ska välja ett nytt strykjärn kan det även vara bra att fundera kring hur stort järn du vill ha. Ett större strykjärn har i regel en större vattenbehållare. Om du skall stryka mycket är det definitivt en fördel med större vattenkapacitet, så att du klipper fylla på hela tiden. Tänk dock på att järnet ska kännas bekvämt att använda och inte vara för tungt. Vidare är en lång sladd i regel ett stort plus då det gör din strykning mer flexibel.

Ett kraftigt strykjärn blir snabbt varmt och får enkelt jobbet gjort. Styrkan på ångpuffen mäts i gram per minut, ju starkare desto lättare är det för dig att få tyget slätt. Lågeffektmodeller (upp till 1600 watt) fungerar för att jämna ut enkla veck på de flesta typer av tyger. Om du däremot vill garantera snabb strykning av starkt veckade plagg så bör du investera i ett strykjärn med medeleffekt (upp till 1800 watt). De mest kraftfulla modellerna på marknaden (från 2000 watt) är betydligt mer energikrävande, samtidigt som de värms upp snabbt och garanterar en effektiv stykning.

Hur gör man rent ett strykjärn?

För att ett strykjärn skall hålla länge, och ge ett så bra resultat som möjligt, kan det vara bra att rengöra det med jämna mellanrum. En del strykjärn är utrustade med en avkalkningsfunktion. Om ditt strykjärn inte har denna funktion kan du själv avkalka ditt strykjärn genom att blanda 1 del ättiksyra 32% med 9 delar vatten. Häll blandningen i strykjärnets vattenbehållare och skruva upp till dess varmaste ångprogram. Ställ därefter strykjärnet i vasken och aktivera ångfunktionen så att vatten och kalk kan spruta ut. Tänk även på att du alltid bör tömma strykjärnet på vatten när du är färdig med din strykning. På så sätt minskar du mängden kalk som kan byggas upp i uppvärmningen.

Är en steamer lika bra som ett strykjärn?

En handhållen steamer kan användas både horisontellt och vertikalt för att släta ut veck. En steamer frigör nämligen ånga som appliceras direkt på tyget, värmen och fukten löser upp vecken och när plagget torkar försvinner skrynklorna. En stor fördel med en steamer är således att du helt slipper att använda en strykbräda och istället enkelt kan stryka plaggen vertikalt direkt på galgen. Steamers fungerar dessutom lika bra till tygmöbler som den gör till gardiner och andra textiler. För dig som vill stryka snabbt och enkelt är en steamer således en mycket användarvänlig och lätthanterlig modell. En steamer kan dessutom enkelt packas ned och tas med på resan. Perfekt för att fixa till klänningen eller kavajen inför affärsmötet. Nackdelen med en steamer är att plaggen blir fuktiga av ångan och således behöver tid att torka innan du kan använda dem. En steamer behöver dessutom fyllas på regelbundet eftersom de flesta handhållna steamers har relativt liten tank. En steamer är således troligen inte det bästa alternativet för en familj där högen med kläder som behöver strykas snabbt växer sig stor. Tänk även på att du kan behöva använda destillerat vatten om du bor i ett område med hårt (kalkrikt) vatten, för att undvika att munstycket kalkar igen.

Bäst i test: Philips GC4909

Philips GC4909
Vinnare Taenk.dk 2021 Glider lätt över tyg Lätt att använda

Detta strykjärn från Philips är designad för att det ska vara lätt att stryka över olika material.

Betyg
Billigast pris Pricerunner

Tester & recensioner i vår sammanfattning

Test av strykjärn Taenk.dk

I testet av danska Taenk.dk vinner Philips samtliga kategorier (bästa ångstrykjärn, bästa billiga strykjärn och bästa ångstation). Betygsmässigt är det bland de bästa ångstrykjärnen väldigt jämnt i toppen och flera av Philips modeller intar första plats.

Råd & Rön test av Strykjärn

I Råd & Röns test av strykjärn testades strykning av jeans, bomull och syntet. Vinnare i testet är strykjärn från tillverkaren Philips samt en modell från Tefal.