Bäst i test pizzaugn
De pizzaugnar som har fått bäst i test är just nu två modeller från tillverkaren Ooni Karu. Den dyrare modellen, Ooni Karu 16, är mer gedigen och enklare att använda, medan den billigare modellen, Ooni Karu 12, inte är lika bra men gräddar ändå en mycket bra pizza till ett riktigt bra pris.
Namn | Betyg | Billigast pris | |
---|---|---|---|
Bäst i test: Ooni Karu 16
Bra köp Which.co.uk 2022
Gräddar utmärkt pizza
Driv med trä, kol eller gas
Inbyggd termometer
Enkel att använda
Blir varm fort
Dyr
Gasbehållare säljs separat (går att grilla med kol)
|
Mest valuta för pengarna
Namn | Betyg | Billigast pris | |
---|---|---|---|
Bäst i test: Ooni Karu 12
Bra köp Which.co.uk 2022
Gräddar utmärkta pizzor
Mycket för pengarna
Drivs med kol, trä eller gas
Blir varm fort
Svårt att se när pizzan är klar
Liten i storlek
Gasbehållare säljs separat
|
Med rätt pizzaugn kan du tillaga pizzor med perfekt krispig botten. Det stora utbudet av alternativ medför dock att det kan vara svårt att veta vilken pizzaugn som passar bäst till just dina behov. I vår köpguide får du tips på vad du bör tänka på inför ditt köp. Vi redogör dessutom för hur man gräddar den allra bästa pizzan!
Hur gräddar man den bästa pizzan?
För att grädda en perfekt pizza är den maximala temperaturen som ugnen kan uppnå avgörande. En vanlig varmluftsugn når vanligen upp till 275°C, vilket tyvärr inte räcker för att grädda en perfekt pizza. Svenska pizzerior använder sig oftast av ugnar som når upp till 350°C och skulle du vilja grädda en äkta napolitansk pizza så behöver du en pizzaugn som klarar åtminstone 450°C.
Bränslet är en primär faktor som påverkar resultatet. En gasugn värms upp snabbt och är lätt att rengöra då det inte blir någon överbliven aska. En pizza som gräddats i en gasugn får dock inte samma autentiska smak som en pizza som tillverkats i en vedeldad ugn. Vedeldade pizzaugnar kräver dock mer tålamod och skicklighet, men gräddar då enligt majoriteten de allra godaste pizzorna. Tänk på att ju torrare ved du använder, desto bättre. Pizzaugnar med pellets är likt gasugnar enkla att använda och kommer snabbt upp i höga temperaturer. Pellets köps i påsar, är enkla att ta med och ger enligt utsagor en liknande karaktär som vedeldat avseende doft och smak.
Vad ska man tänka på när man köper en pizzaugn?
Om du verkligen gillar pizza och funderar över att investera i en pizzaugn rekommenderar vi att du väljer en kvalitetsmodell som håller länge. Det är därför viktigt att du gör noggrann research inför ditt köp. Undersök exempelvis produktrecensioner för att ta reda på om ugnen är värd din investering eller inte. Vidare bör du fundera över hur mycket pengar du vill, eller har möjlighet att lägga på din pizzaugn. Vi rekommenderar att du undviker de allra billigaste modellerna då de sällan ger resultat i närheten av de lite dyrare modellerna. Nedan ger vi fler tips på vad du bör tänka på inför ditt köp.
Kvalitet på pizzan
Att få till den perfekta pizzan är givetvis alla pizzaälskares mål. Resultatet påverkas av ett flertal faktorer och skiljer sig mellan olika alternativ. Läs tester och recensioner för att exempelvis se hur jämn tillagningen är och hur strukturen på botten blir.
Användarvänlighet
Att en pizzaugn är enkel att använda är en förutsättning både för att ugnen ska komma till användning, och i många fall för att undvika olyckor. Se till att välja en pizzaugn där det är lätt att vända på och få ut pizzorna. Läs gärna tester och recensioner alternativt fråga ett proffs i en butik.
Fristående pizzaugnar marknadsförs ofta som bärbara. Om du planerar att ha med dig pizzaugnen på utflykter är det därmed viktigt att ugnen inte är för tung.
Enkel att rengöra
Efter att man har tillagat en pizza i en pizzaugn kan det finnas överblivet mjöl, bitar av ost eller pizzabotten som fastnat. För att ugnen ska hålla sig fräsch är det därmed viktigt att ta reda på om den är enkel att rengöra.
Att den är stabil och står stadigt
En pizzaugn kan som sagt bli väldigt varm. För att undvika skador är det därmed viktigt att du ser till att välja en stabil modell som står stadigt. Välj en modell med starka ben som inte riskerar att vingla eller välta under tillagning.
Tid att nå rätt temperatur
För att tillaga en pizza med perfekt botten är det viktigt att pizzaugnen har rätt temperatur. Den optimala tillagningstemperaturen ligger mellan 450°C och 500°C. Det kan vara frustrerande om din pizzaugn tar väldigt lång tid på sig att nå den temperaturen, eller i värsta fall inte alls lyckas nå den. Hur lång tid det tar för en pizzaugn att nå rätt temperatur varierar kraftigt mellan olika modeller. En del modeller når en optimal temperatur på så lite som 15 minuter, medan det tar upp till en timme för andra.
Storlek
Det är lätt att tro att en pizzaugn som rymmer flera pizzor åt gången är det bästa alternativet. Så är dock inte fallet. Eftersom många moderna pizzaugnar kan grädda pizza på bara några minuter finns det ingen anledning att investera i en megastor modell. Hur stor ugn du behöver beror alltså inte på antalet pizzor som får plats i den. Val av storlek bör istället baseras på hur stora grytor, pannor eller galler du vill kunna använda i ugnen om du tillagar annat än pizza.
Bäst i test: Ooni Karu 16
Pizzaugnen Ooni Karu 16 får höga betyg i olika tester och gräddar utmärkt pizza men är långt ifrån billigast.
Mest valuta för pengarna: Ooni Karu 12
Denna pizzaugn från Ooni Karu är väldigt prisvärd och gräddar fantastiska pizzor.