Bäst kockkniv 2021
En bra kockkniv ska vara vass, enkel att använda och behålla sin skärpa över tid. En kniv från Mac tar hem storvinsten i olika tester och är därmed bäst i test.
Namn | Betyg | Billigast pris | |
---|---|---|---|
Bäst i test: MAC Chef
Bäst i test Råd & Rön 2018
Bäst i test Taenk.dk 2018
Toppsäljare
Väldigt vass
Bra för de flesta skärmoment i köket
Kräver att man tar hand om den
|
En bra kockkniv kan skapa en helt ny dimension åt matlagningen. Men hur vet man vilken kockkniv man ska investera i? Nedan går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper en kockkniv. Vi redogör också för fördelar och nackdelar med olika alternativ samt går igenom vad som egentligen skiljer en västerländsk kniv från en japansk.
Vad ska man tänka på när man köper en kockkniv?
Innan du köper din kockkniv rekommenderar vi att du provhåller den. Det är viktigt att kniven känns lagom tung och att den ligger välbalanserad i din hand. För att du ska kunna utföra ett så smidigt arbete som möjligt är det även viktigt att greppet känns bra. Kockkniven ska kunna användas utan att du slår i knogarna mot skärbrädan. Fundera även över vad som är viktigast för dig: skärpa, hållbarhet eller pris? Här nedan hittar du vad du ska tänka på vid köp av olika typer av knivar.
Kniv i rostfritt stål
För att ett stål skall betraktas som rostfritt måste det innehålla en viss mängd krom. Vanligtvis brukar man säga att stålet skall innehålla minst 10,5% krom. Inga knivar är dock helt rostfria. Den största fördelen med att använda en kniv i rostfritt stål är att stålet innehåller låg procent kol, vilket gör att de är mindre benägna att rosta än knivar i stål med högre mängder kol(kolstål). Detta är särskilt fördelaktigt i kockknivar eftersom risken för att en kniv skall rosta ökar när bladet kommer i kontakt med mat och syror. Knivar i rostfritt stål kräver mindre underhåll. Nackdelen med kockknivar i rostfritt stål är att att skärpan lätt kan mattas av i en diskmaskin, du bör därför alltid handdiska den. Knivar i rostfritt stål har dessutom inte lika vass skärpa som knivar i andra material.
Fördelar
- Mindre benägna att rosta än knivar med högre mängder kol.
- Kräver lite underhåll
Nackdelar
- Skärpan kan mattas av snabbt i diskmaskinen (kräver handtvätt)
- Ofta inte lika vass skärpa som alternativen
Kniv i kolstål
Knivar i icke-rostfritt stål med en kolhalt på cirka 1% betraktas som kolstål. Till skillnad från knivar i rostfritt stål så innehåller bladet inte lika höga mängder krom utan innehåller ofta legeringar som mangan och vanadin. Kockknivar i kolstål kan ofta köpas till ett rimligt pris och är dessutom både lätta och vassa. Samtidigt innebär mjukheten att de tappar sin skärpa snabbare än kockknivar i rostfritt stål. Du bör därför vara beredd på att bryna dem ofta. Kolstålsknivar får dessutom lätt fläckar och rostar. Vi rekommenderar dig därför att torka av dina kolstålsknivar noga efter varje disk, istället för att låta dem självtorka.
Fördelar
- Priset
- Lätta
- Vassa
Nackdelar
- Tappar skärpan snabbare än andra alternativ (du behöver bryna dem ofta)
- Får lätt fläckar och rostar
Keramisk kniv
Keramiska kockknivar har tunna blad och väger betydligt mindre än kockknivar i rostfritt stål eller kolstål. Eftersom de är tillverkade i keramik, som är hårdare än stål, så är de dessutom mer tåliga och håller skärpan längre. Ytterligare en fördel med keramiska kockknivar är att frukt som tenderar att bli brun när man skurit upp den brukar hålla sig fräsch längre när man har använt en keramisk kniv istället för en rostfri- eller kolstålkniv. Tänk dock på att keramiska kockknivar är skörare än andra alternativ och att de inte kan sättas på en magnetlist. En keramisk kockkniv går dessutom inte att slipa om.
Fördelar
- Lättviktiga
- Tåliga
- Håller skärpan länge
- Frukt blir inte brun lika snabbt när den skurits med en keramisk kniv
Nackdelar
- Skörare än andra alternativ
- Kan inte sättas på en magnetlist
- Går inte att slipa om
Damaskusstål
Damaskusknivar har sin grund i den tusenåriga traditionen av samurajsvärdssmide, där olika typer av metallegeringar skiktas tillsammans och smids till ett enda stycke. Idag lägger man flera lager ovanpå varandra. Man lägger ett hårt stål i mitten och ett mjukare stål på utsidan som skyddar det hårda stålet. När man framställer ett hårt stål så måste man nämligen ta bort mycket av de ämnen som gör stålet tåligt mot bland annat rost.
Om kniven slipas träder de olika stålsorterna fram likt årsringar på ett träd vilket gör att det blir en vacker struktur. Det hårda kärnstålet gör dessutom att man kan skapa en finare vinkel vilket innebär att kniven både blir vass och att den håller skärpan länge. Priset för en damaskuskniv är dock ofta mycket högt.
Fördelar
- Vass
- Rosttålig
- Håller skärpan länge
- Estetiskt vackra
Nackdelar
- Priset
Hur skiljer sig japanska knivar från västerländska?
Japanska knivar tillverkas traditionellt sett av ett hårdare stål än det som används i Europa för knivtillverkning. Vinkeln på skäreggen skiljer sig också åt mellan västerländska och japanska knivar. En kniv med västerländskt egg har en vinkel på 20-25 grader medan en kniv med japansk egg har en vinkel på 12-15 grader. Knivar med japansk egg tenderar således att vara vassare än knivar med västerländskt egg, samtidigt som de också är mer sköra.
Även utseendet på en japansk kockkniv och en västerländsk skiljer sig åt. En traditionell västerländsk kockkniv är vass i spetsen och bredare närmast skaftet, med en nästan rak egg. En japansk variant på kockkniven är en Nakiri som är helt rak framtill och därmed saknar spets. Japanerna har ytterligare en variant, Santoku, som påminner mer om den traditionella västerländska kockkniven.
Vilka fler knivar förutom kockkniv behövs i köket?
Förutom en kockkniv bör du investera i en bra brödkniv som enkelt tar sig igenom luftiga material utan att göra brödet platt. Det kan även vara bra att köpa en skalkniv för att smidigt kunna skala och dela frukt och grönt.