Bäst eltandborstar 2023

Hitta eltandborstar med högst betyg baserat från tester och recensioner här.

Bäst eltandborstar
Oral B iO-serien 9

Oral B iO-serien 9

4.25 av 5
Bäst i test Råd & Rön 2023 Bäst i test Taenk.dk 2022 Bra köp Which.co.uk 2023
Billigast pris
1 till högt rankad

Sammanfattning

En eltandborste har i forskning visat öka tandhälsan väsentligt jämfört med de som använder en vanlig tandborste. Bäst eltandborstar görs i dag av Philips och Oral-B som dominerar toppresultaten i olika tester. Du behöver dock inte köpa de dyraste modellerna för att få rena tänder, de lite billigare räcker gott och väl. 

Bäst i test är ju nu Oral-B iO-serien 9, medan Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 ger mest valuta för pengarna.

 

Oral B iO-serien 9

Oral B iO-serien 9
  • Bäst i test Råd & Rön 2023
  • Bäst i test Taenk.dk 2022
  • Bra köp Which.co.uk 2023

Mycket bra på att göra rent tänderna och enkel att använda. Denna eltandborste har också lång batteritid samtidigt som ljudvolymen är behaglig.

Betyg

4.25 av 5

Andra högt rankade eltandborstar

Nedan hittar du de eltandborstar som också har fått höga betyg i olika tester.

Philips Sonicare 4300 HX6800

Philips Sonicare 4300 HX6800
  • Vinnare Which.co.uk 2023

Denna eltandborste från Philips är billigare än konkurrenterna men får lika högt betyg. Därför är den bäst i test.

Betyg

4.25 av 5

Köpguide eltandborstar

Regelbunden tandborstning hjälper till att eliminera bakterier som orsakar plack på tänderna. Plack kan i sin tur kan leda till tandsten, hål eller andra tand- och tandköttssjukdomar. Att borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen, är det mest effektiva steget du kan ta för en god tandhygien. En eltandborste kan dessutom vara en smart genväg till en sundare munhygien. Nedan kan du läsa mer om varför du bör investera i en eltandborste samt vad du bör tänka på inför ditt köp. Vi redogör även för vilka för- och nackdelar det finns med eltandborstar samt vad man ska tänka på när man köper en eltandborste till ett barn. 

Varför ska man köpa en eltandborste? 

En manuell tandborste kan vara ett effektivt verktyg för att hålla en god munhygien. Det kan dock vara svårt för manuella tandborstar att göra tillräckligt rent mellan tänderna, runt de bakre tänderna eller i andra svåråtkomliga utrymmen i munnen. Att man inte kommer åt på alla ställen kan i sin tur resultera i att det bildas plack på tänderna. En eltandborste ger dig en helt korrekta borstningsrörelse så att du endast behöver flytta borsthuvudet från tand till tand. Eltandborsten kan således vara en smart genväg till en sundare munhygien. 

En eltandborste har ett runt borsthuvud som anpassar sig till varje individuell tand för att lättare kunna rengöra på djupet, även mellan tänderna. Vidare vibrerar och/eller roterar elektriska tandborstar vilket möjliggör fler mikrorörelser varje gång du flyttar din tandborste över tänderna. Vibrationen/rotationen bidrar i sin tur till att ta bort plackbildning från tänderna och tandköttet. 

Ytterligare en fördel med eltandborstar är att du kan anpassa din tandborstning efter dina specifika munhälsobehov. Detta görs med hjälp av olika borsthuvuden samt rengöringslägen som exempelvis är anpassade för människor med känsligt tandkött, stora gluggar eller mycket plack. Många eltandborstar på marknaden har dessutom en inbyggd tvåminuters-timer som hjälper dig att hålla bättre koll på din tandborstning. 

För- och nackdelar med eltandborste jämfört med en vanlig tandborste 

Huruvida det är värt att investera i en eltandborste eller inte är självklart upp till dig. Forskning har dock visat att en eltandborste bidrar till bättre tandhälsa, vilket kan anses som ett starkt argument för en investering. Men, som med det mesta finns det både för- och nackdelar med eltandborstar. 

En av eltandborstens största fördelar är att de kan avlägsna upp till 100% mer plack än en manuell tandborste. Många modeller har även olika rengöringslägen samt borsthuvuden anpassade för specifika behov. Ytterligare en fördel med eltandborsten är att många modeller har en timer som hjälper dig att sköta din tandborstning, vilket i sin tur leder till bättre munhygien. En eltandborste kan dessutom vara till hjälp för människor med begränsad rörlighet, exempelvis personer med artrit.

En nackdel med eltandborstar är att de är dyrare i inköp än en vanlig tandborste. När man köper en eltandborste måste man även räkna med kostnader för ersättningshuvuden. Ytterligare en nackdel med en eltandborste jämför med en manuell tandborste är att den behöver laddas kontinuerligt. Eltandborsten tar dessutom mer plats än en vanlig tandborste samt kan vara krånglig att packa med vid resor. 

Fördelar med eltandborste jämfört med vanlig tandborste 

  • Kan ta bort upp till 100% mer plack än en manuell tandborste
  • En del eltandborstar har olika rengöringslägen
  • Olika borsthuvuden för att passa olika personer och uppnå olika resultat
  • Timer för att uppmuntra till två minuters tandborstning
  • Kan vara till hjälp för alla med begränsad rörlighet, exempelvis personer med artrit.
  • Relativt låg livstidskostnad

Nackdelar med eltandborste jämfört med vanlig tandborste 

  • Dyrare i inköp jämfört med en vanlig tandborste
  • Dyrare kostnad för ersättningshuvuden
  • Behöver laddas kontinuerligt
  • Tar upp mer plats än en vanlig tandborste
  • Inte resevänlig - krångligt att behöva ta med laddningsstation

Vad ska man tänka på när man köper en eltandborste? 

Funktioner och rengöringslägen 

Innan du investerar i en eltandborste bör du fundera över vilka funktioner och rengöringslägen som du är i behov av. Olika eltandborstar erbjuder olika rengöringslägen som kan vara mer eller mindre viktiga för dig och dina tänder. Om du exempelvis har känsligt tandkött som lätt blir irriterat är det viktigt med ett rengöringsläge som tillgodoser detta behov genom att skapa mindre borströrelser. Går tandborstningen lite väl fort ibland? Då kanske du är i behov av en timer-funktion som talar om när dina tänder är färdigborstade. En del eltandborstar har även en inbyggd trycksensor som känner, och reagerar på, om tandborstningen blir för hård. Detta hjälper till att förhindra irriterat eller inflammerat tandkött vilket kan vara viktigt för den mer känsliga. 

Pris - inköp samt borsthuvuden 

En eltandborste kostar betydligt mer än en vanlig tandborste. Det finns dock stora prisskillnader även bland de olika eltandborstarna. Priset är beroende av vem som är producenten samt vilka funktioner som erbjuds. En eltandborste i den lägsta prisklassen kostar från 200 kronor, dessa är inte dåliga men saknar ofta funktioner som exempelvis timer. En eltandborste i premiumklassen har generellt längre batteritid, fler smarta funktioner samt extra tillbehör som exempelvis borsthuvuden och resefodral. Dessa eltandborstar kostar vanligtvis mellan 1000-4000 kronor, en rejäl slant med andra ord. Även här handlar det om vilka behov du har.

När du jämför priset för olika alternativ bör du även se över kostnaden för nya borsthuvuden då priset för dessa kan skilja sig åt.

Batteritid

Något annat du bör jämföra är batteritiden då den varierar kraftigt mellan olika märken och modeller. Batteritiden anges sällan exakt eftersom eltandborstar ofta kan användas på flera olika sätt, vilket påverkar dess batteritid. Generellt kan man säga att en eltandborste med bra batteritid bör hålla i två veckor. 

Vad ska man tänka på när man köper en eltandborste till barn? 

Det finns ingen åldersgräns för att använda eltandborste. Tänk dock på att barn behöver hjälp av en vuxen med tandborstning upp till 10-års ålder. 

Idag finns det många olika eltandborstar som är speciellt framtagna för barn, både utseende och funktionsmässigt. Allt fler modeller kommer med en app som hjälper dig och ditt barn att hålla koll på borstningen. En del modeller har även inbyggd musik som meddelar barnet när 

borstningen är färdig. En eltandborste kan således bidra till att göra tandborstningen till en rolig aktivitet istället för ett tråkigt måste.

En nackdel med att använda en eltandborste för barn är att du riskerar att vaggas in i en falsk trygghet. Att tandborsten är inne i munnen, att det snurrar och roterar innebär nämligen inte per automatik att tänderna blir rena. Precis som med en vanlig tandborste måste du som förälder se till att barnets tänder verkligen borstas.

Tester och recensioner

Här nedan kan du läsa vilka tester och recensioner som har legat till grund i vårt urval av bäst eltandborstar.

Råd och Röns test av eltandborstar

Råd och Rön har testat ett tjugotal eltandborstar där Oral-B hamnar i topp tillsammans med Jordan och Philips Sonicare. I testet har rengöring, hanterbarhet, batterikapacitet och ljudvolym mätts.

Taenk.dk test av eltandborstar

I testet av Taenk.dk presterade Philips och Oral-B bäst. Priset på eltandborsten speglar i regel mer hur mycket tillbehör som följer med tandborsten, istället för dess förmåga att göra rent och ta bort plack.

Which.co.uk har testat 10 eltandborstar

När brittiska Which.co.uk testade eltandborstar fick varje modell testa att borsta tänderna 200 gånger och varje gång undersökte man hur mycket plack som fanns på tänderna före och efter. Vidare testade man också hur snabbt batteriet tog slut och hur snabbt varje eltandborste gick att ladda. Till sist fick varje eltandborste också betyg för hur mycket de lät medan man borstade.