Bäst aktivitetsarmband och aktivitetsklocka
Det finns idag en stor mängd aktivitetsarmband på marknaden där de billigaste kostar från några hundra och de dyraste uppemot 10 000 kr. För de flesta räcker det med ett akrivitetsarmband runt tusenlappen från Fitbit, men om du vill ha det bästa och senaste ska du kolla på ett från Garmin
Bäst i test
Namn | Betyg | Billigast pris | |
---|---|---|---|
Bäst i test: Garmin Venu 2 Plus
Delad vinnare Råd & Rön 2023
9 dagars batteritid
GPS
Röstassistent
Telefonsamtal
|
Mest för pengarna
Namn | Betyg | Billigast pris | |
---|---|---|---|
Bäst i test: Fitbit Charge 4
Vinnare Taenk.dk 2023
Vinnare Which.co.uk 2023
Lång batteritid
GPS
Många funktioner
|
|||
Xiaomi Redmi Smart Band Pro
Andraplats Taenk.dk 2023
Andraplats Which.co.uk 2023
Lång batteritid
Mycket funktioner
Vattentät
Ingen gps
|
Smartklocka, sportklocka, träningsklocka, pulsklocka eller aktivitetsarmband? Marknaden för träningstillbehör har aldrig varit mer attraktiv och alternativen är fler än någonsin. I takt med att produkterna blir allt mer utvecklade och avancerade med fler funktioner har dock gränserna mellan de olika klockorna suddats ut. För att du ska välja rätt modell utifrån dina behov och önskemål är det således extra viktigt att du gör din research. Men oroa dig inte, i vår köpguide reder vi ut begreppen och går igenom vad du bör tänka på inför ditt köp.
Hur skiljer sig olika aktivitetsklockor åt?
En aktivitetsklocka kan ses som ett hjälpmedel med fokus på att mäta din vardagshälsa på olika sätt. Sportklocka, träningsklocka och pulsklocka är egentligen bara olika namn för en klocka som i stort sett används för samma sak. Det är en mer avancerad typ av träningsklocka som främst är avsedd för elitidrottare eller för dig med stort intresse för träning. Klockorna är utrustade med en mängd olika funktioner och program för att du ska kunna maximera din träning. En smartklocka kan du använda för att ringa, smsa och läsa mail. De kan ha många liknande funktioner som en sportklocka men behöver inte nödvändigtvis ha ett fokus på träning. Ett aktivitetsband kan beskrivas som ett mellanting mellan en smartklocka och en sportklocka. De är vanligen mer kompakta än sportklockorna och har generellt färre funktioner.
Vad ska man tänka på när man köper en aktivitetsklocka?
Vilken typ av aktivitetsklocka som passar dig bäst är beroende av dina individuella behov och önskemål. Det finns dock en del saker som du bör överväga inför ditt köp.
Pris och funktioner
Idag finns det aktivitetsklockor i alla prisklasser. Den mest avgörande faktorn som styr priset är vilka funktioner aktivitetsklockan är utrustad med. Det är således viktigt att du noga tänker över vilka funktioner som du faktiskt behöver. Att välja en aktivitetsklocka med rätt anpassade funktioner är helt avgörande för om klockan kommer att vara till någon nytta för dig eller inte. De allra flesta aktivitetsklockor mäter steg och hjärtfrekvens. En GPS-funktion kartlägger hur du rör dig, hur långt du rört dig samt mäter din genomsnittshastighet och maxhastighet. Pulsmätaren mäter i sin tur hur hårt din kropp arbetar när du rör dig och vad din puls ligger på under dagen och genom olika aktiviteter. GPS-funktionen och pulsmätaren är de funktioner som de allra flesta vardagsmotionärer värderar högst.
Mer avancerade aktivitetsklockor kan vara utrustade med ytterligare funktioner. En del har exempelvis specialprogram för olika typer av träning, såsom löpning, simning eller cykling. Det kan även handla om funktioner som mäter hur du sover, vart du befinner dig i din menscykel eller hur stressad du är. En annan vanlig funktion är push-notiser till exempel berättar för dig när du har suttit ner för länge. De allra mest avancerade modellerna kan även läsa av ditt VO2-max, vilket kan ge dig en uppfattning om hur din konditionsnivå ser ut. Några varianter kan även beräkna din metaboliska ålder, vilket är ett mått som du kan minska genom kost och träning.
Batteritid
Var noga med att jämföra de olika modellernas batteritid. De flesta aktivitetsklockor behöver laddas ungefär en gång i veckan, men det finns även modeller som klarar sig i upp till 3 veckor utan att behöva laddas.
Vattentålighet
Vi rekommenderar dig att välja en vattentålig aktivitetsklocka då klockan är tänkt att användas dygnet runt. Jämför även hur mycket vatten de olika modellerna klarar av. Detta är självklart av större vikt för dig som planerar att simma eller dyka med din klocka.
Design och passform
Skärmen på en aktivitetsklocka behöver nödvändigtvis inte vara stor, men det är viktigt att skärmen är lättläst och att den ger dig en snabb överblick över din aktivitet. Det kan även vara en bra idé att välja en modell som lyser i mörkret och som går att stänga av under natten.
Eftersom klockorna är till för att användas dygnet runt är passformen viktig. De senaste modellerna är ofta gjorda i lätt och mjukt gummi. Tänk dock på att gummit lätt kan gå sönder om du inte sköter om klockan ordentligt. Rengör bandet med jämna mellanrum och låt det lufttorka när det varit vått.
Tester & recensioner i vår sammanfattning
Råd och röns test av smartklockor, träningsklockor och aktivitetsarmband
Råd och rön har i sitt test undersökt hur bra klockorna är på att mäta distans vid löprundor, puls, steg och höjdskillnad. Utöver att testa träningsmomenten har de också undersökt hanterbarhet, batteritid, funktioner, byggkvalitet samt den medföljande appen.
Taenk.dk - test av aktivitetsarmband och klockor
I undersökningen som har gjorts av Taenk.dk har fyra olika områden testats: (1) Hur bra aktivitetsarmbandet / klockan mäter träningsmoment, (2) vad som den klarar av att mäta, (3) hur enkel den är att använda, och (4) hur lång batteritid den har.